Temel yağ asitleri veya Esansiyel yağ asitleri, insanların ve diğer hayvanların beslenmelerinden almaları gereken yağ asitleridir (yağlar) çünkü vücut işlev görmek için bunlara ihtiyaç duyar ancak bunları üretemez. "Temel (Esansiyel) Yağ Asidi" terimi, biyolojik süreçler için gerekli olan yağ asitlerini ifade eder ancak yalnızca yakıt görevi gören yağları içermez.
İnsanlar için sadece iki yağ asidinin esansiyel olduğu bilinmektedir, bunlar bazen ana yağ asitleri olarak bilinir; Alfa-Linolenik Asit (ALA) (bir Omega 3 yağ asidi) ve Linoleik Asit (LA) (bir Omega 6 yağ asidi). Bu esansiyel yağ asitleri birçok kuruyemişte ve tohumda bulunabilir. Daha spesifik olarak: Keten tohumlarında, kenevir tohumlarında ve cevizlerde Omega 3 ALA ve tohumlarda (örneğin kabak, ayçiçeği, susam, buğday tohumu), kuruyemişlerde ve pirinç, arpa gibi tam tahıllarda Omega 6 LA.
Yağlar, hepsi 'kimyasal bağlar' ile birbirine bağlanmış karbon atomlarından oluşur. Bazı karbonlar bir bağ ile, bazıları ise iki bağ ile birbirine bağlanmıştır. Çift bağ olmadığında yağlar 'doymuş', karbonlar arasında iki bağ olduğunda ise 'doymamış' olarak adlandırılır.
Birden fazla çift bağ varsa, bu yağlara 'çoklu doymamış' denir - 'çok' anlamına gelen 'poli'. İki bağ varsa, birbirlerine çok iyi tutunma eğiliminde olmazlar ve kolayca değiştirilebilirler. Omega 3 ve 6 yağ asitleri çoklu doymamış yağlardır, bu da ısı veya ışıkla kolayca zarar görebilecekleri anlamına gelir.
Vücudun bu ana Esansiyel Yağ Asitlerini, vücudun en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu diğer yağ asitlerine dönüştürmesi gerekir.
ALA şu şekilde dönüşür:
Eikosapentaenoik Asit (EPA):
EPA, yukarıda gösterilen yolda önemli bir uzun zincirli çoklu doymamış yağdır EPA, DHA ile birlikte kalbin normal işlevi için gereklidir 1 . ALA'dan EPA'ya dönüşümün verimsiz olduğu anlaşılmıştır. Bir sonraki önemli Omega 3 yağı olan DHA, EPA'dan bir dizi dönüşümün ardından yapılır .
Dokosaheksaenoik Asit (DHA):
DHA, dönüşüm yolundaki son uzun zincirli çoklu doymamış yağdır, DHA özellikle göz ve beyin dokusunun yapısında yüksek konsantrasyonlarda bulunur. DHA normal beyin fonksiyonu ve normal görme için gereklidir 2. DHA ayrıca bebeklerin ve çocukların beyinleri ve görmeleri ve hamile kadınlar için de çok önemlidir, çünkü DHA fetüsün normal beyin gelişimi için gereklidir 3.
DHA, dönüşüm yolundaki son uzun zincirli çoklu doymamış yağ olduğundan vücudunuzun bunu ana Omega 3 ALA'dan yeterli miktarda üretmesi zor olabilir. Bu nedenle sağlık otoriteleri , yüksek DHA seviyeleri içerdiği için yağlı balık yemeyi öneriyor. Siz veya aileniz haftada önerilen bir porsiyon yağlı balığı yemekte zorlanıyorsanız, Efamol'den gelenler gibi yüksek kaliteli, DHA açısından zengin bir balık yağı takviyesi almayı düşünebilirsiniz.
Batı diyetleri genellikle Omega 3'ten daha yüksek seviyelerde Omega 6 içerir; çünkü işlenmiş gıdalar ve yemeklik yağlar mısır yağı, palmiye yağı ve ayçiçeği yağı gibi esas olarak Omega 6 yağı olan Linoleik Asitten oluşan rafine bitkisel yağlar içerir.
Bu durum vücutta iki soruna yol açıyor; aşırı Omega 6 LA, Omega 3 yolunu tıkayabilir ve bu işlenmiş gıdalarda bulunan Omega 6 LA zarar gördüğü için vücut bunu GLA'ya dönüştüremez.
(GLA) Gama Linolenik Asit:
Akşam Çiçeği Yağı , beslenmemizde yeterince yer almayan bir Omega 6 besin maddesi olan GLA içerir.
Efamol Primroz Oil takviyesi, modern diyetimizde yaygın olarak bulunmayan GLA'nın vücutta mevcut olmasını sağlayarak, vücudun Omega 6 yağlarının dönüşümünde 'bir adımı atlamasına' olanak tanır.
(AA) Araşidonik Asit:
Araşidonik asit çoklu doymamış bir yağdır ve hücre zarlarında, özellikle de beyinde yüksek konsantrasyonlarda bulunur ve burada DHA'dan sonra en bol bulunan ikinci yağ asididir. Araşidonik asit balık yağında düşük konsantrasyonlarda bulunur. Evening Primrose yağında doğrudan bulunmaz ancak GLA vücutta kolayca AA'ya dönüştürülür.
Gıda takviyeleri dengeli beslenmenin ve sağlıklı yaşam tarzının yerini tutmamalıdır.